top of page
Yazarın fotoğrafıMerve Funda Kırbaş Cankurtaran

Seçim Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

Seçim sonrası stres bozukluğu, kritik bir siyasi seçimin sona ermesinden sonra birinin hissettiği umutsuzluk veya korku duygularıyla karakterize edilen kaygıdır. Mental Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabında (DSM-5-TR) tanımlandığı şekliyle resmi bir bozukluk değildir. Bununla birlikte, durumun yaygınlığı nedeniyle bu durum yakında değişebilir.


Seçim Sonrası Stres Bozukluğu Gerçek mi?

Resmi teşhis terimleriyle, hayır. Bununla birlikte, SSSB ifadesi, akıl sağlığı uzmanları da dahil olmak üzere birçok insan için kesinlikle bir anlam ifade etmeye başladı. Terimin kullanımı, ilk olarak 2016'da, Amerika’da başkanlık seçimi sonucunun popüler hale geldi.


O zamanlar, terapistlerin ve diğer akıl sağlığı uzmanlarının randevularda artış ve stres, kaygı, öfke ve depresyon bildiren insanlardan oluşmuş. APA anketine göre Amerika’daki siyasi ortam sadece bir tarafı değil, her kesimden insan seçim stresini yaşadığını söylemiş..


Seçim Sonrası Ruh Sağlığını Nasıl Etkiler?

SSSB resmi bir teşhis olmayabilir, ancak seçim sonrası dönemi çevreleyen belirsizlik, endişe ve korku, çeşitli ruh sağlığı semptomlarına neden olur. Siyasetin ve ulusun geleceğine ilişkin belirsizlik ve stres, semptomların nedenleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Bir de şu anda siyasetten uzaklaşmanın zor olması söz konusu.


Herkes biraz farklı tepki verse de, şu anda bazı belirti ve semptomlar yaygındır:


-Sıkı omuzlar,

-Baş ağrıları ve gastrointestinal stres gibi -Fiziksel gerginlik ve stres

-Uykusuzluk ve diğer uyku sorunları

-Korku ve aşırı uyanıklık

-Kaygı ve endişe

-Depresyon

-Sosyal medyadaki haberlere ve güncellemelere takıntı

-Kızgın patlamalar

-Geri çekilme ve sosyal izolasyon


Sizce bu yazıdaki bilgileri, Türkiye’deki hali hazırda bulunan seçim atmosforine uyarlayabilir miyiz? Cevabınız evetse, yukarıda saydığımız etkilerden hangileri sizde mevcut?


Bu yazının bir kısmı, Bridges to Recovery.Com’dan alıntılanmıştır.



3 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page